Margot Brekelmans
Hoofdstraat 37
9801 BT Zuidhorn
T: + 31 (0)594 507 478
E: info@margot-brekelmans.nl

 
 
 

Nieuws over de H-FACTOR.

Zuidhorn. Overal zie je fotografen. Bij de spoorbrug, bij de Rabobank, bij de spoorwegovergang, op de Gast. Er staat zelfs een complete filmploeg uit Aduard te wachten in de Hoofdstraat van Zuidhorn. "We willen het weerbericht opnemen met de H-FACTOR", legt Joost Smits (14) uit Aduard uit. Zijn oppasbroertje Danny (5) mag ook meedoen met het speciale EK weerbericht. Maar ze moeten nog even geduld hebben.
De H-FACTOR. Wat is dat nou eigenlijk? Een beweging? Een speciale zonnebrandcrème? Een eigenschap? Als je er naar kijkt is het een hond. Een tekkel om precies te zijn, vier meter lang, opgebouwd uit stukjes vurenhout, -Platowood- en gegalvaniseerde bouten en moeren.
Als je beeldend kunstenaar Margot Brekelmans vraagt wat de H-FACTOR is, krijg je een enthousiaste woordenstroom. "De H-FACTOR staat voor Humor. Mijn moeder zei altijd al: HA, jongetje, wat gezellig , dat je er bent". Ik vind dat kunst vaak te veel te serieus is. Waar ik op uit ben is die glimlach. Ik heb zelf zo’n hondje en ik ben dol op hem. Die is zo grappig. Ik begon met kleine beeldjes van dat hondje te maken. Ze werden steeds groter. Zo is deze tekkel ontstaan. Mijn droom is om een nog grotere te maken, van rubber of zo en dat zou een hotel kunnen worden. Een soort paard van Troje waar je in kunt overnachten. Of Logies; de Hond van Zuidhorn.
Zaterdagmiddag kreeg de H-FACTOR een plek in de tuin van Brekelmans aan de Hoofdstraat in Zuidhorn. Maar voor hij arriveerde werd het dier opzichtig uitgelaten in het dorp. Een soort ereronde op een aanhangwagen. Een rode vlag aan zijn staart. En Brekelmans had er wat leuks van gemaakt door er een fotowedstrijd aan te verbinden. De Winnaar krijgt een kunstwerk van haar hand.
Op de Wilhelminalaan wacht een stel op de komst van de H-FACTOR, fototoestel in de aanslag. "Wij zijn altijd in voor een wedstrijd" zegt de vrouw, "Ik ken haar alleen van dat ze hier altijd met haar hondje door het park loopt".

Brekelmans is tevreden. "Ik hoef mijn verjaardag niet meer te vieren", straalt ze. "Dit was hartstikke leuk".

Karin Zwaan (Dagblad van het Noorden, 23 juni 2008)