Margot Brekelmans
Hoofdstraat 37
9801 BT Zuidhorn
T: + 31 (0)594 507 478
E: info@margot-brekelmans.nl

 
 
 

“Als ik moet kleien, dan maar een hond.”

Kunstenares Margot Brekelmans maakt onder meer honden. Ze staan in haar nieuwe boek: Hond & Co.

Hij, Jan Brekelmans, is bedrijfsarts. Zij, Margot Brekelmans (57) drijft een Erfgoed Logies en ontdekte 22 jaar geleden, dat schilderijen maken haar ding is. Dit hechte koppel, dat elkaar kent vanaf de middelbare school, brengt een groot deel van de dag door in de werkplaats in het achterhuis van hun woning aan de Hoofdstraat in Zuidhorn. Wat ze daar doen? Iets wat ze in hun verkeringstijd waarschijnlijk niet voor mogelijk hadden gehouden: ze maken samen hondenkunst. Margot maakt honden in verschillende grootte en van verschillend materiaal en Jan schroeft, soldeert of plakt de toevoegingen erop. Over verbinden en verbonden gesproken...
Dat Margot schildert is niet verwonderlijk. Ze tekent al haar hele leven. Dat ze drie dimensionaal werk is gaan maken, is wel bijzonder. “Ik heb iemand schilderles gegeven, en diegene vroeg mij later om bij haar te komen kleien.” Ze zei ja, met frisse tegenzin. “Ik moet er niet aan denken een theeservies of zo te maken. Dat is mij te keramisch, te weinig uitdaging. We hadden een teckel, en ik dacht: ik wil wel een hond maken.”
En honden maakte ze. Gelijk dozen vol. En niet zomaar honden, of alleen maat teckels. Nee, ze voegde aan elke hond iets toe. Een lampenkap, een luikje met ordnersluiting, of een klerenhanger. Je kunt het zo gek niet bedenken, of Jan en Margot vinden het uit. Die “gekte”delen ze samen. Bij Margot zit de uitdaging er verder in dat ze met haar honden kunst de grenzen van wat mogelijk is opzoekt. Haar droom is ooit een hond te maken, waarin gelogeerd kan worden. Maar eerst moet nog worden gevierd, dat van haar honden een kunstboek verschijnt. Dat gebeurt 17 en 18 oktober 2009 met honden en mensen in het bosje behorend bij het Landgoed Langeveld in Norg. Op deze sprookjesachtige locatie staan de honden van Jan en Margot op plekken, waar mystiek in de lucht hangt.
Interesse voor boek of feest: 0594-507478

Annemarie Hommes (Dagblad van het Noorden, 6 oktober 2009)